Bitcoin: grote pieken, diepe dalen, maar nog steeds overeind

De bitcoin bestaat nu vijf jaar. De internetmunt lijkt het ene moment dé manier om slapend rijk te worden, het andere moment ben je bankroet. Geen enkele munt schommelt zo als de bitcoin. Al lijkt het erop dat het wel steeds meer een geaccepteerd betaalmiddel wordt. Maar toen de Chinese overheid besloot om de bitcoin te verbieden als betaalmiddel op handelsplatforms dook de waarde van de munt naar beneden. Was de bitcoin voor het bericht nog 550 euro waard. Een dag later was hij gezakt naar 330 euro. Twee weken daarvoor bereikte de bitcoin nog een record van 900 euro. Voor de bitcoin is China met zijn enorme omvang een belangrijke afzetmarkt. Dus de klap voor de munt was te verwachten.

Zynga geeft Bitcoin duwtje in de rug

Maar gelukkig kwam het snel weer goed. Spelletjesmaker Zynga kondigde aan om de bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Dat gaf de munt weer een flinke boost. De waarde steeg tot 1000 euro. Zynga is de maker van spelletjes als Castleville en Farmville. Via Bitpay kunnen gebruikers nu aan de site betalen. Zynga doet op grote schaal zaken met Facebook en de geruchten konden dan ook niet uitblijven dat Facebook wellicht ook cryptovaluta als Bticoins een kans gaat geven. Maar er zijn meer gunstige tekenen voor de bitcoin. Zo is in Canada de eerste pinautomaat voor bitcoins geplaatst.

Vreest de financiële sector het succes?!

Doordat de munt zo wisselvallig is hebben financiële instellingen gewaarschuwd om er in te investeren. Er zijn vaak niet echt aanwijsbare redenen waarom de koers zo flink stijgt of daalt. Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandse Bank, noemde de bitcoin zelfs nog erger dan de tulpenmanie.

Crypto valuta is reuze veilig

De bitcoin is zogenaamd cryptogeld. Je kunt er volledig anoniem mee betalen en in handelen zonder dat een bank daar iets van af weet. Maar dat betekent ook dat er geen garantie is dat de munt waarde houdt. Het kan zomaar zijn dat hij op een goede dag niets meer waard is, zoals bijvoorbeeld met aandelen World Online destijds gebeurde. Er is geen overheid of bank die garandeert dat jij morgen nog iets kan kopen van je bitcoin, laat staan dat je hem goed kunt verhandelen.

Toch lijkt het de goede kant op te gaan met de munt. Al diverse mensen zijn er miljonair mee geworden. Zij kochten vijf jaar geleden voor vijf eurocent per stuk bitcoins en hebben ze nu voor veel geld verkocht. Ook zijn er steeds meer bedrijven waar je met de bitcoin kunt betalen.
Zo hebben de Canadezen zojuist de eerste pinautomaat voor bitcoins geplaatst. En ook in ons eigen landje kun je steeds meer doen met de bitcoin. Zo kun je er je eten mee afrekenen op de bezorgsite thuisbezorgd.nl. Je kunt er zilver en goud mee betalen op bitgoud.nl. Bij de Online Drogist kun je er mee afrekenen. Er is zelfs een café in Delft dat bitcoins accepteert.

Getagd met , ,