Het ontstaan van Bitcoin in 1998

bitcoin-logo-250De cryptovaluta Bitcoin kent zijn oorsprong in 1998 wanneer de “munt” genoemd word in een post van Wei Dai op een forum dat bekend staat onder de naam Cypher punks. Dai gaat er van uit dat willekeurig welk object, of dit nu fysiek of virtueel is, geaccepteerd kan worden als middel om goederen te ruilen en of eventuele schulden te voldoen. Met dit uitgangspunt is men begonnen met het uitwerken van de nieuwe “crypto valuta” wat resulteerde in de Bitcoin. Een nieuwe vorm van betalen die relatief dure centrale organen als banken in principe overbodig maakt.

Na jaren van brainstormen en ontwikkelen verscheen net na 2008, wederom op een forumlijst, het eerste concept. De schrijver van de post gebruikte de naam “Satoshi Nakamoto” en tot op heden is het niet duidelijk of dit nu één persoon betrof of een team van toegewijde ontwikkelaars. In 2010 maakte Satoshi bekend dat hij niet langer meewertke aan het Bitcoin project omdat hij het te druk had met nieuwe projecten. Wie er achter het pseudoniem Nakamoto zat is nooit bekend geworden maar dat zijn uitvinding de valutamarkt op zijn kop heeft gezet is wel duidelijk.

 

  • De onderlingen uitwisseling van Bitcoins gebeurt binnen het netwerk van systemen.
  • Elke geaccordeerde transacties is onherroepelijk.
  • De blokketen herkennen en identificeren unieke transacties en voorkomen dubbelingen
  • De transfer is binnen enkele seconden voltooid. Binnen een uur is controle een feit.
  • Het Delven is de term die gebruikt word voor transacties en uitgifte van geld .
  • Transacties staan los van het al dan niet online zijn 24/7.

De explosieve groei van Bitcoins kwam rond 2010 toen wereldwijd steeds meer ontwikkelaars zich bezig gingen houden met deze munt. Midden 2011 kreeg de cryptovaluta veel aandacht in de media wat een spectaculaire groei in de handel veroorzaakte. In het najaar van 2011 leek de eerste “goldrush” achter de rug en de munt ontwikkelde zich verder tot een stabiele valuta die nog altijd in waarde stijgt.

De Bitcoin Foundation werd op 27 september 2012 in het leven geroepen om de Bitcoin te standaardiseren en te beschermen. De ontwikkeling van de Bitcoin lijkt niet te stuiten en wereldwijd tonen overheden en banken interesse in de munt die waarschijnblijk de toon aan gaat geven in de komende decennia.